great expectations.

great expectations.

2011. május 17., kedd

propofol.

intravénás narkotikum, fő jellegzetessége, hogy nincs PONV, vagyis posztoperatív nausea-vomitus, ellentétben az etomidattal mondjuk. mivel rémgyors hatású, és egyéb utóhatása sincs (bár közben okozhat átmeneti cardiorespiratorikus depressziót), elsősorban aznapi sebészetben meg ambuláns beavatkozásoknál alkalmazzák, de lehet a TIVA része is akár (például a midazolam helyett). nem szabad ám összekeverni az igen hasonló nevű propafenonnal, ami egy I/C osztályú antiaritmiás szer, a flecainiddal együtt, ami t. szerint nálunk nincs is, úgyhogy nem jegyezzük meg. és a propanolol is csak a sok pébetű miatt hasonlít, de semmi köze hozzá, az ugyanis egy nemszelektív bétablokkoló, csomó izgi indikációval. mint a hypertonia,  angina pectoris, ritmuszavarok, lámpaláz, hyperthyreosis vagy a migrén-profilaxis. mondjuk helyi érzéstelenítő hatása is pont van, az egyszerűség kedvéért.
átnéztünk ma rengeteg mindent, és jelenleg épp a hullámhegy szakaszban vagyok, mert úgy döntöttem, ez most annyira nonszensz, hogy hisztizni is nonszensz lenne miatta meg pánikolni. és még van soksok napom. 
nincs nagyon mit írnom, a magvas és költői gondolatok kilúgozódtak a fejemből. teli vajon ma a hold, ezt szeretném tudni, vagy csak majdnem. jó lenne olyan nagyon meleg, hogy ki lehetne feküdni a teraszra nézni egy kicsit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése